Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

m21 Galéria

hu
Archív
m21 Galéria | m21 Galéria

Hiány és emlékezet - Breuer Marcell emlékkiállítás

Jegytípusok

 • Felnőtt

  1800 Ft

 • Diák

  1000 Ft

 • Gyerek

  14 év alatt ingyenes

 • Nyugdíjas

  1000 Ft

 • Pedagógus

  1000 Ft

 • Csoportos diák (és pedagógus)

  800 Ft

Archív

Hiány és emlékezet - Breuer Marcell emlékkiállítás

Jegyinfó

Breuer Marcell világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja.

Kiállításmegnyitó: november 8. 18.00 óra.

 

Breuer Marcell világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek.

 

Holott Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsen született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismerté. De kapcsolatát a szülővárosával egészen haláláig megőrizte.

 

A kiállítás ezeket a kettőségeket villantja fel: a bútortervező és brutalista építész stílusjegyei, a világpolgár és Magyarország kapcsolatát. Valamint kísérletet tesz a hiány pótlására, annak a felismerésére, hogy Marcel Breuer a világhírű építész haláláig megtartotta Magyarországhoz és szülővárosához való kötődését, tartotta a kapcsolatot személyes barátaival és várossal, amely egy múzeum tervezésére kérte fel. Erre sajnos betegsége miatt már nem kerülhetett sor. Ő ismét egy olyan világhírű magyar, akire méltán lehetünk büszkék.

 

A kiállításon Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is láthatók. A bútorok közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer new york-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.

 

Az életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató anyag különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, illetve felidézi annak a több mint harminc éven zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott.

 

A Janus Pannonius Múzeum birtokában található családi levelezése által családi -, magán és szakmai életébe is bepillanthatunk.

 

A kiállítás annak a szellemi örökségnek is a nyomába ered, amelyet a mester életműve a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculatán hagyott.

 

 

Borítókép: Breuer Marcell az IBM építkezésén, La Gaude, 1963 / Marcel Breuer on site of IBM, La Gaude, 1963, Marcel Breuer Digital Archive, Syracuse University

 

A "Hiány és emlékezet" - Breuer Marcell emlékkiállítás és hozzá kapcsolódó konferencia szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

MMAlogoF_1_ketsoros_web

Helyszínm21 Galéria | m21 Galéria

Leírás

Hasonló programok

  Még több program

  Kapcsolódó galériák

  Kapcsolódó hírek

  Támogatók